Agonia cailor
Onuțu, un țânc cu mâinile crăpate de muncă, stă pe marginea șoselei care se scurge pe sub pridvorul casei lui Liviu Rebreanu, din Prislop, se uită la iapa lui, o…
Cântec de cazarmă
Te pierd adesea în oglinzi neclare, Surâsul tău se zbate sub peceți Când nu exiști decât într-o scrisoare Citită la un loc cu alți băieți. Se sună deșteptarea, vin trupeți…
La plăcinte, înainte!
Ne îngropăm cu poftă în rucsac, până la umeri, și scoatem de acolo pulpe de pui afumate, costiță fiartă cu boia, salam uscat. Mâncare de-a noastră, de acasă, plimbată de-a…
Elegie cazonă
Toamna-și aleargă vulpile prin oraș, plouă cu frunze peste strada murdară, îndrăgostiți în haine civile fumează sub poarta Cetății aceeași țigară. Sunt frunze-n oraș și plouă cu frunze, de galbenul…
Fie ca urarea să-ți stea în gât!
Un bâzâit surd, persistent, strică frumuseţea colindelor de Crăciun. Este corul limbilor uscate, al gurilor în care cuvintele sună ca nişte grăunţe în băşica de porc. Este invazia urărilor kitsch,…
Nu poți să te superi pe Moș Crăciun
Moș Crăciun, te-am rugat odată, puțin după ce învățasem să vorbesc și am aflat că exiști, să-mi aduci o lanternă, un creion și o sanie. Și te-ai făcut că nu…
Strălucitorul Sabin Gherman despre „Strălucitor”
Pe Sabin Gherman îl știu, fără să-l fi întâlnit vreodată, de la celebrul lui manifest „M-am săturat de România”. Un text care a zguduit mitul statal românesc, abhorat de unii,…
Academia Română a ajuns o cocină de porci
A venit momentul să public în sfârșit volumul de convorbiri „Șapte zile cu Cezar Ivănescu”, realizat în 1997, când a și fost predat spre publicare la editura Geea, din Botoșani.…
Păcatele tinereții
Tânărul Florinel Vasilică Câțu ceru 7-8 beri. Mai mult nu ducea. Le bău una după alta, că se grăbea tare Era 3 decembrie și urma Crăciunul, n-avea timp de pierdut.…
La Ateneu, birjar, la Ateneu!
Zilele trecute a concertat din nou la Ateneu (și din nou – ce trist! – cu sala pe jumătate) marele violonist Gezalius (Geza Hosszu-Legocky). De data asta n-am putut să…