Mi s-a făcut o copie după buletin şi mi s-a pus în braţe o găleată, cu indicaţia severă să am grijă de ea şi în somn, ca soldatul de puşcă: acestea au fost toate formalităţile pentru a deveni zilier. Fără să ştie cineva că sunt ziarist. Un sfert de oră mai târziu, începeam, buimac, o săptămână de lucru la cules mere în livezile din jurul Fălticeniului. Un oraş plin de şomeri, unde, însă, proprietarii de livezi nu găsesc mână de lucru la cules.
Fotografii de Viorel Ilișoi |
La plecarea din Bucureşti îmi ziceam că e o muncă atât de frumoasă, plină de parfum şi romantism… dar când ajung la fermă plouă şi bate vântul, cerul stă lipit pe livadă ca o cârpă udă. Poftim de mai visează!
Se crapă de ziuă şi încep să se zărească vârfurile livezilor. Valurile verzi acoperă toate dealurile dimprejur, cât vezi cu ochii. Mă taie un fior până în degetele de la picioare: aici e de muncă, dom’le, nu e o plimbare zglobie din pom în pom, cu un coşuleţ pe braţ şi cu o floricică între dinţi. Brusc mă potopesc amintiri urâte din anii de şcoală, când mergeam încolonaţi la practică agricolă, la cules mere, iar tehnicienii urlau întruna la noi să umblăm cu merele „ca cu ouăle”, să nu le lovim.
Însă, când fac un pas în dormitor, rămân înţepenit. Vreo zece oameni, bărbaţi şi femei, înfofoliţi şi somnoroşi, se desprind ca nişte fantome din paturile de fier, ruginite şi răsucite, puse unul peste altul, şi se zgâiesc la mine ca la femeia cu cap de bou din bâlci. Chiar nu se aşteptau să le mai vină un coleg. Nu prea se bat oamenii să prindă un loc la cules de mere. Cu două zile înainte mai veniseră câţiva, au stat o zi şi, când au dat de greu, şi-au pus coada pe spinare şi au plecat lasând colb în urma lor.
Mă aşez pe marginea patului şi mă uit cam speriat în jur. Veteranii nici nu mă bagă în seamă. Încep să scoată de pe sub perne, de pe sub pat, din pungi, dărăburi de pâine şi înfulecă, fiecare la patul lui. Pâine şi salam. Inginera îmi spune că eu voi intra în porţie de la prânz. Ce-i drept, mi-e cam foame. Vecinul meu de pat, un băiat roşcovan şi cu puf galben pe faţă ca o piersică uriaşă, cu ochi, îmi întinde un coltuc de pâine, rupe şi o bucată de salam din felia lui, fără să spună ceva. Doar gestul. Iau mâncarea şi încep să molfăi stânjenit. Dormitorul, atât de murdar, e un loc în care mâncatul ar trebui interzis. Dar şi salamul ar trebui interzis de la consum. E un fel de burete din care, când muşti, ţâşneşte şi îţi umple gura o zeamă cleioasă cu gust de piele de găină. Reuşesc să înghit produsul cu multă pâine, pe nemestecate.
Doamna ingineră îmi aduce o găleată, mi-o pune în braţe şi îmi dă de grijă să n-o pierd, să o port cu mine peste tot pe unde mă duc. Pun găleata sub pat şi mă întind ca un fachir, cu gândul să dorm, fiindcă afară plouă şi nimeni nu culege mere pe ploaie; atâta lucru ştiu şi eu din copilăria mea la ţară. Într-adevăr, azi nu ieşim la cules. Ci mergem în depozit la sortat mere. Până să pricep despre ce e vorba, mă trezesc prins în grupul noilor mei colegi care mănâncă din mers, mă îndrept o dată cu ei către depozit.
Asta e toată munca: iei merele de ici şi le muţi dincolo. Abia acum înţeleg, pe pielea mea, ce înseamnă muncă repetitivă şi de ce ziaristul trebuie considerat totuşi autor. Trebuie să faci acelaşi lucru de dimineaţă până seara. Până la amiază car cam o sută de găleţi de la un container la altul, dar nu asta e cel mai greu. Insuportabil la munca asta e că nu ştiu ce să fac cu gândurile. Şi nu găsesc nici o plăcere în mutatul merelor. Timpul e cel mai greu de îndurat. Trece greu. Pe la ora 12:00, de fapt e abia 9 şi ceva. Încep să număr merele. Mă plictisesc. Încerc să intru în vorbă cu ceilalţi, dar toţi îşi văd de treabă fără o vorbă, în afară de unul care ascultă manele la telefonul mobil şi cântă o dată cu manelistul.
– Haide, bă, să silim, să terminăm mai repede şi să mergem să i-o tragem lu’ Maria!
La ieşirea din depozit văd în dreapta un rând de cisterne uriaşe, din fibră de sticlă. În spate, alte cisterne. Toate au vanele sigilate.
Sigiliile sunt puse de Fisc – aveam să aflu mai târziu. În cisternele astea sunt 650.000 de litri de rachiu de mere, de 40-50 de grade. Marfă prima-ntâia. Aşa ceva se vinde pe piaţă cu 30 de lei litrul. Totul stă să se dărâme în jur, de mulţi ani nu s-a mai achiziţionat o eprubetă măcar, angajaţii nu şi-au mai luat salariile de astă-primăvară, iar aici, în aceste cisterne sigilate, stă o avere. Fiscul, adică statul, a pus sechestru pe rachiu fiindcă staţiunea pomicolă, a statului, are datorii la stat din accize şi asigurări sociale neplătite. Şi statul s-a executat singur, încercând să-şi extragă nişte bani din buzunarul drept ca să-i pună în stângul.
Dacă s-ar reapuca acum să facă rachiu, staţiunea ar ieşi în pagubă, fiindcă din clipa când ar începe să curgă rachiu pe o ţeavă, tot atunci ar trebui să curgă pe altă ţeavă accize din contul staţiunii în contul statului. Nici să închiriezi distileria nu e o soluţie. E prea mare. Poate produce 20 de kilolitri de rachiu pe zi. Cine vine cu un tren de borhot să facă rachiu aici?
O femeie, şi ea zilieră, apare cu două bidoane de aluminiu pline cu mâncare, îşi pune un şorţ, în principiu alb, şi se apucă să împartă mâncarea cu un polonic cât capul meu. Muncitorii trec unul câte unul prin faţa femeii, cu castronul de aluminiu în mâini, şi ea le pune porţia. Primesc şi eu un castron – „craston” pronunţă femeia –, cu indicaţia să am grijă de el, ca şi de găleată, ca şi de lingură. Voi dormi cu castronul şi cu lingura sub cap, învelite într-o bucată de celofan. Iar în zilele când mâncăm în livadă trebuie să iau lingura cu mine, s-o port la curea. De fapt, o port tot timpul la curea, legată cu o sfoară, ca să nu-o pierd. De furat, se pare că nu se fură.
Exact aceeaşi mâncare de la amiază – supă de cartofi fierţi şi, felul doi, fasole fiartă – primim şi la cină, plus nelipsita pâine. Pentru a se economisi gazul, bucătăreasa găteşte doar o dată pe zi, face mai multă mâncare şi seara doar încălzeşte ce a rămas de la amiază. Seara ni se dă şi micul dejun de a doua zi –salam şi pâine, invariabil. Ca să nu mai fie bucătăreasa nevoită să vină de la ora şase dimineaţa. Şi dormim cu salamul sub cap. Dar şi a doua zi e exact aceeaşi mâncare, numai că inversată: de data asta, felul întâi e supă de fasole, iar felul doi, mâncărică de cartofi fierţi. A treia zi, iar se întoarce meniul. Abia în a patra zi se strecoară în meniu un fel de pilaf subţire, să-l sugi cu paiul.
Băiatul îmi zice să nu râd de el. La cât muncesc ei, trebuie şi mâncare pe măsură. Şi măcar să fie multă, dacă nu și bună. Hrana unui zilier costă şapte lei şi ceva pe zi, trei mese, şi se vede că mare lucru nu putem primi de banii ăştia.
Şef de echipă e unul solid, cam la 45 de ani. Îl cheamă Radu Matei. L-am citit de la prima ochire că el e şeful. Spre deosebire de ceilalţi, îmbrăcaţi cu gioarse, el se poartă la pantof cu cioc, la pantalon cu dungă şi geacă de piele. Treaba lui, ca şef, e să ne trezească dimineaţa, să ne conducă la locul de muncă, să stea cu gura pe noi când i se pare că ne lăsăm pe tânjală. Exerciţiul funcţiei lui necesită doar câteva cuvinte: scularea, haida, gata, hai la mâncare, hai la cules, să o aşa şi pe dincolo pe Maria. Atât. Când nu pronunţă aceste cuvinte, stă călare pe un container şi se uită când la noi, când la cer, când la telefonul mobil. Nu sună, că nu prea are credit, doar butonează. Nici măcar nu trece la răboj câte găleţi de mere culege fiecare. Fiindcă totul se pune la grămadă şi ce culegem într-o zi se împarte egal la toţi. Acord global. În prima zi de cules, 19 oameni ducem în depozit 40 de containere de mere, vreo douăşpe tone. Cam două containere de om. Aritmetic. Înmulţit cu 12 lei containerul, reiese că partea fiecăruia e, în această zi, 24 de lei. Am şi nimerit într-o zonă cu mere şi puţine, şi mici, n-avem niciun spor.
El e şi suflător în fanfara satului, dar nu poate trăi din muzică fiindcă pe acolo, prin Botoşani, lumea a sărăcit de tot, nu se mai fac nunţi cu fanfară.
Nevasta culege mere, el e pe tractor. Pe meserie! Staţiunea de cercetare şi dezvoltare nu mai are decât un singur mecanizator la şase tractoare, aşa că un tractorist calificat ca Aurel Bracău e binevenit. Toate cele şase tractoare sunt vechi, unul are chiar 40 de ani. Niciunul nu are pornire. Nea Aurel trebuie să aibă grijă, seara, să parcheze tractorul în pantă, încât dimineaţa să îl poată porni împins la vale. După ce a pornit cum-necum un tractor, acela îl trage pe următorul până porneşte şi aşa se trag toate unul pe altul, ca nişte ologi care se ajută la mers, şi oamenii fac treabă aşa cu ele.
Iliuţă Miron, colegul meu de pat, un băiat de 17 ani, subţirel şi ruşinos ca o fată mare, se pune în rând cu Gabi şi cu Alin, adică printre cei cărora nu li s-a dat nicio şansă, dar nu se consideră un învins. E orfan. A fugit de la casa de copii în clasa a treia fiindcă, spune el, nu învăţa decât rele: să fumeze – fumează şi acum –, să fure, să înjure. Nu-i plăcea acolo. Şi din clasa a treia şi până acum a muncit mereu pe unde a găsit şi s-a întreţinut singur. Îl văd zi de zi cum dă din mâini la cules, se aburcă prin rămuriş, se târăşte ca şarpele prin buruieni ca să adune merele căzute pe jos, cară găleţi, nu stă cum nu stă apa la vale.
Seara, aceeaşi mâncare de la amiază: supă de cartofi şi fasole. Mănânc tot. Primesc şi salamul acela cleios pentru dimineaţă şi-l pun frumos sub cap, să nu mi-l ia guzanii. Mă dor toate oasele, parcă am fost bătut de-a mărunţelul cu ciocanul de şniţele. Maria se întoarce cu faţa la perete, cu spatele la noi, leapădă hainele de lucru şi pune pe ea altelele, oarecum curate. Eu mă întind îmbrăcat în pat. Mi-e jenă să mă schimb de faţă cu femeile astea care se tot fâţâie printre paturi, dar sunt şi atât de obosit, încât nici nu-s în stare să trag hainele murdare de pe mine. Adorm instantaneu, chiar înainte de a închide ochii. Şi toată noaptea tremur de frig şi visez că sunt în redacţie, la căldurică, joc table cu Victor Ciutacu şi mănânc salam de Sibiu.
Dar când cred că totul e în regulă, e cât pe ce să mă dau singur de gol. Dând să scot prosopul din rucsac, îmi cade jos, dintre haine, cartea lui Paul Goma, „Jurnal 2004”. Planul meu bine ticluit nu prevăzuse şi această vulnerabilitate. Ar fi trebuit să las şi cartea în oraş. Gabi Miron, de la trei paturi distanţă, vede cartea şi se uită nu ştiu cum la mine, doar o clipă, apoi îşi astupă zâmbetul încurcat cu un dărăb de pâine şi cu salam. Luăm micul dejun la pat, ca boierii, înainte de a începe o nouă zi de muncă pe plantaţie.
De două săptămâni, nimeni nu a făcut baie. Staţiunea are o baie mare, cu duşuri, are şi centrală proprie, dar nici pentru asta nu sunt bani, aşa că ne spălăm doar pe mâini, cu apă rece, iar cei mai curajoşi până la jumătate, la un jgheab cu mai multe ţuţuroaie, afară. Într-o seară îl văd pe unul spalându-se chiar pe picioare. Orăşeanul Gabriel Miron îşi spală şosetele în găleată. Nimeni nu pare deranjat de lipsa băii, a apei calde.
Directorul este doctor în pomicultură. Ne explică pe înţelesul nostru cum mărul, când este lovit, concentrează substanţe nutritive în acel loc, tot aşa cum corpul nostru trimite anticorpi în focarul unei răni ca să o cicatrizeze. Are şi de ce să îşi facă griji pentru fiecare măr. Anul ăsta se estimează o producţie de numai 1.700 de tone. Din care mai mult de jumătate sunt mere pentru industrializare, 30 de bani kila.
Astăzi, la Fălticeni mai sunt doi cercetători: directorul Gheorghe Iacobuţă şi inginera Aguriţa Aftudor-Manolache. De la Revoluţie încoace nu au mai văzut o eprubetă nouă, nimic, nimic. Pentru cercetarea propriu-zisă nu a mai venit niciun leu în sensul strict al sintagmei: niciun leu. Aşa a dispărut banca de gene, o plantaţie specială cu 500 de soiuri, de o valoare inestimabilă. Un soi îmbătrâneşte la 30-40 de ani, devine vulnerabil la boli, la dăunători, la climă, îi scade productivitatea. Trebuie mereu îmbunătăţit sau chiar înlocuit cu soiuri noi. Asta nu se face nici cu forcepsul, nici cu şurubelniţa. Cât am stat noi pe loc cu cercetarea, în străinătate s-au produs soiuri tot mai performante, care au acaparat cu uşurinţă piaţa românească.
Gheorghe Iacobuţă este director abia de la începutul anului. Până la el, staţiunea a avut, din 1939 şi până în 2010, doar patru directori. Iacobuţă a rămas pe baricade, nu s-a dus cu ziua la pomicultorii privaţi. Însă pentru asta a trebuit ca soţia lui să lucreze în ultimii cinci ani în Italia, iar cele două fete ale lui muncesc în Anglia, fiindcă un doctor în pomicultură, cercetător ştiinţific principal, de gradul doi, director al unei staţiuni pomicole de cercetare, nu este plătit cât să trăiască decent într-un apartament modest dintr-un orăşel de provincie, ba se poate spune că nu este plătit chiar deloc şi încă i se mai taie un sfert şi din ce ar putea eventual primi cândva.
– Să bag omul la puşcărie pentru un sac de mere? Suntem creştini, bre!, zice el. Şi îşi mai aprinde un chiştoc.
Fără paznici, sau cu paznici miloşi ca moş Vasile, din fermă se fură între 30 şi 50 de tone de mere. Gardul e căzut ca la casele părăsite, intră cine vrea. Directorul Iacobuţă a stat faţă în faţă cu vreo doi hoţi prinşi de muncitori şi le-a spus:
Constantin Balauseac, şeful biroului local al forţelor de muncă, spune că în Fălticeni şi în comunele arondate sunt 4.659 de şomeri în plată şi ieşiţi din plată în ultimele şase luni, dar care nu s-au mai angajat. Fără şomerii cu vechime mai mare de şase luni, care nu mai apar în hârtiile biroului. Dar n-a venit niciunul la cules. Viceprimarul Gheorghe Aldea spune că primăria Fălticeni plăteşte ajutoare sociale la 2.324 de locuitori. În municipiul cu 30.110 locuitori, numai 4.510 sunt angajaţi. La cules au venit numai trei pensionari. „Cred că oamenii mai au încă rezerve, mai au alte surse de venit, încă nu a ajuns criza la maximum”, este de părere viceprimarul.
36 comments
M-a dus gândul la un reportaj al lui GeoBogza despre femeia din apuseni care ţinea marul in mâna…. Ce puteai sa inţelegi cu mintea aia de prunc scolar, cu gândul la joacă? Învîţai un rezumat si gata! Acu pare a fi altfel… Dar tot aşa: degeaba…
Baboo
Felicitari pentru articol
Multumesc.
Articolul asta este atat de documentat si vine atat de bine in contextul unui proiect la care particip. Acest proiect numit „Dulce de mar” promoveaza marul romanesc si este initiat de David Contant, chef francez…ce crede in produsele romanesti.
Am citit cu sufletul la gura, asta ca de fiecare data!
Acum ca „ne-a lovit criza ma maximum” ai idee daca s-a schimbat ceva?
Cum afla zilierii nomazi pe unde sunt locuri de munca?
Am scris in text: unul dintre zilieri are telefon mobil, tine legatura cu directorul statiunii. Da strigare in sat si muncitorii se aduna. Dar nici nu e nevoie, pana la urma, de telefon mobil, pentru ca astea sunt lucrari ciclice, se stie ca toamna se culeg mere, vara piersici, iarna si primavara lucrari la vie…
Excelent articol ! Exact cand vorbeam cu prietenii ca nu se mai face jurnalism adevarat in Romania, imi dovediti contrariul. Felicitari, si la mai multe !
Despre continut, as fi interesat sa stiu cum de merge mai bine afacerea cu mere la particulari… ca inteleg ca merge. Si cum poate sa dispara o banca de gene….
Pai… intai dispar dispar genele, apoi banca.
Dumnezeu sa-i binecuvanteze pe oamenii de rand! Fotografiile sunt extraordinare! Se vede sufletul omului! Mi-a placut atat de mult simplul gest al baiatului care v-a dat salam si paine in prima seara, felul in care oamenii astia mananca, muncesc, inteleg viata, devotamentul celor doi directori de la statiune… E trist, dar in acest fel trist este imbucurator ca exista atata suflet. Felicitari, inca odata, dar deja stiti 🙂
Extraordinar de realist si de bine documentat felicitari si sper ca in ciuda dificultatilor de acum sa mai existe posibilitatea de a mai face si pe viitor asemenea articoje.
Jos palaria Domnule Ilisoi!
Felicitari pentru articol.
Emotionant . Eu vad oameni asa in fiecare vara la cules de ardei , 40Ron = 12 ore de munca . Si da , munca pamantului te baga in el , speranta de viata scade , jale , jale mare .
Impecabil! Emoționant! Felicitări! L-am citi pe nerăsuflate
Un articol foarte bun. Felicitari.
Excelent!
Felicitări!
Multumim de asa articol.
L-am difuzat pe unde s-a putut.
Mi-a readus memorii despre saptamanile de practica agricola, impuse in invatamantul de dinainte de ’89.Si mi-a mai adus aminte de unde venim!
Multumesc.
Multumim de difuzare, Cata, a meritat sa lecturam aceste randuri scrise cu sufletul, de catre un roman ce sta conectat la realitate, o realitate care doare.
Am gustat la randul meu zilele de practica agricola, care insa, nu se compara cu ce traiesc acesti zilieri…
Domnule jurnalist, felicitari pentru articol, dar mai ales va felicit pentru vointa de a rezista la acea ferma, traind si muncind in rand cu ceilalti.
Voi incerca sa parcurg si restul articolelor, caci aveti darul povestirii precum Creanga; astfel de teme ar trebui prezentate politicienilor romani, care, prin legile lor stranguleaza viitorul tarii si al locuitorilor ei.
Asta e deja al doilea reportaj al dva. care ma face sa cred ca jurnalismul adevarat n-a murit.
Felicitari!
Ambele reportaje le-am gasit pe Facebook, dar de azi nu ma mai bazez pe soarta sa-mi aduca reportajele dvs. Ma abonez. 🙂
Spor la scris in continuare!
Multumesc, Denisa. Daca asta e al doilea reportaj care te face sa crezi ca…, atunci mai vauta pe blog: ai sa-l gasesti si pe celalalt! 🙂
Caut. Dar pe cel cu „Strălucitor” nu pot să-l uit. A fost un articol strălucit!
Excelent articol scris de un jurnalist cu experienta care pune mult suflet in ceea ce face. Va multumesc ca mi-ati oferit in aceasta dimineata gustul dulce al unui articol de calitate.
Ma inclin!
Minunat articol…la fel se intampla si cu zilierii de prin Spania care vin la cules de fructe,numai ca ei sunt primiti in alte conditii,iar banii sunt cu mult mai multi.Felicitari!
Va multumesc tuturor pentru aprecieri.
Mi-a placut sa-l (re)citesc, de data asta vazand si imaginile.
Excelent!
Nu doar ca e bine scris, documentat etc…. nu stiu care jurnalist ar mai fi putut face asa ceva: sa traiasca in conditiile alea, cu atatia oameni in jur si fara momente in care sa poata fi singur.
Nici nu stiu ce as mai putea spune…felicitari ar fi mult prea putin.
Felicitari pentru reportaj, impresionant episod..
ma surprinde placut sa aflu ca mai sunt tineri care muncesc din greu in schimbul a ceea ce altii ca ei asteapta de la parinti, ca si cum li se cuvine.
Statul si conducatorii tarii nu surprind prin nimic, insa, este la fel de ingretosator ca intotdeauna dupa `90 amestecul de incompetenta, rea-vointa si cupiditate al decidentilor politici.
frumos reportaj, m-a dus cu gandul la jurnalele lui Orwell, in care povesteste de la culesul de hamei.
Excelent articol, felicitari !
o zi buna,
MVCaraiman
…asta mi-ar placea la fel de mult si dupa ce l-as citi a mia oara…
Dickensian …in sec. XXI….
nici in vis nu vreau sa cred ca joci table cu Ciutacu .
jos palaria ! Am trecut de la un ris sanatos si de neoprit, la incruntarea sprincenelor si trezirea la realitatile pe care le traim…Cine oare ne-a adus aici ?
Excelent articol, impecabila scriitura. Transmsie live, de pe teren. Emotie, informație si viața. Ma simt stângace cu cuvintele după lectura. Felicitări! In sfârșit jurnalism.
Minunat articol!!!
L-am citit pe nerasuflate,ca si cum as Fi mancat un mar dulce acrisor! FELICITARI!