O spun clar, pe românește: habar n-ai ce înseamnă XVision, 2Space, Synaptiq, Bookr, VatisTech, Siscale sau Medic Chat! Nu căuta în DEX, unde te uiți mereu când te surprinde vreun cuvânt, nici în DOOM-ul ăla nou, cu 3.600 de cuvinte noi, că n-ai să găsești. Îți spun eu: sunt niște idei din mințile unor tineri îndrăzneți, răzbătători, care au atras împreună finanțări de aproape 3 milioane de euro pentru dezvoltare. Ideile astea s-au concretizat în produse cu aceeași denumire și acum sunt afaceri în plin avânt, care își produc singure banii.
Trecerea de la o idee la afacere se face în multe feluri, dintre care eu am cunoștință de unul singur: Innovation Labs 2022. Te înscrii și înveți acolo. Este un program al cărui scop îți dă dureri de cap („Program universitar de pre-accelerare pentru start-up-uri tehnice și mentorat pentru tineri antreprenori, studenți și cercetători”), dar care în final îți dă mari satisfacții. Te înscrii și, dacă ai o idee bună de afaceri, o aplicație care ar putea fi un succes, înveți cum să faci bani cu mintea ta.
Dacă ești genial și creezi o aplicație genială, ai putea totuși să rabzi de foame cu aplicația ta în mână, dacă nu înveți cum s-o fructifici în economia de piață. După mintea mea de poet, cel mai simplu spus e că Innovation Labs te învață să parcurgi drumul lung de la idee la rezultat. Te și ajută. Fiindcă acolo te vei întâlni cu afaceriști deschiși la minte care finanțează ideile bune. Capeți bani și vei fi îndrumat să cercetezi, să creezi un produs, să-l lansezi și să-l exploatezi cât mai bine. Aștept ceva similar și pentru poezie. N-o să vedeți!
Deci: dacă ești student, inginer, cercetător sau pur și simplu un meseriaș oarecare și ai un produs tehnologic sau doar o idee cum l-ai putea face, nu sta cu ideea între urechi sau cu produsul în dulap, ci du-te repejor și te înscrie la Innovation Labs 2002, că nu ține mult. Uite și programul acestor preselecții, cumva ca la Eurovision:
– 11 Martie, pentru Hackatoanele din 12-13 Martie, din Cluj-Napoca și Timișoara
– 17 Martie, pentru Hackatoanele din 19-20 Martie, din Sibiu și București
– 18 Martie, pentru Hackatonul din 19-20 Martie din Iași.
Pentru mai multe lămuriri intră și tu pe www.innovationlabs.ro/register.
De ce vorbesc eu, poetul lui pește (chiar peștișor, aș zice) despre ceva atât de tehnic, de complicat? Pentru că sunt prieten cu Mihaela Ganciu, de la Caracteristic. Și pentru că ea m-a rugat recent să-i dau o carte cu autograf lui Razvan Rughinis. Și m-am interesat cine e omul ăsta. Și am văzut câte lucruri grozave a făcut pe lume, printre care și acest Innovation Labs. Și mi-am dat seama că de fapt el ar fi trebuit să-mi dea mie un autograf. Și pentru că nu am copii pe care să-i fac ingineri, nu poeți, îți dau ție pontul ăsta, tinere prieten! Mergi acolo, dezvoltă-te, îmbogățește-te, iar când vei mare, nu uita să sponsorizezi asociația mea, Grupul Reporterilor Independenți, că te-am învățat de bine. Genialule!