Zilele trecute am văzut la tv cazul unei femei păcălite prin metoda „accidentul”. Escrocul a sunat din închisoare (unde se afla tot pentru asemenea fapte), s-a dat drept medic chirurg. I-a spus victimei, o bătrână, că nepotul ei a suferit un accident grav, trebuie operat urgent și că e nevoie de bani. 60.000 de lei. Ea a zis că n-are decât 5.000 în casă și s-a oferit să ajute măcar cu atât.
Până aici putem înțelege. O bunicuță care-și iubește mult nepotul, în momentul acela de emoție puternică poate să nu-și dea seama că e trasă grosolan pe sfoară. Poate nu se gândește că 60.000 de lei sunt o sumă mare chiar și pentru șpăgarii noștri. Nu se gândește că o operație urgentă se face, cum îi zice și numele, urgent, nicidecum așteptându-se colectarea unor sume incerte. Nu se gândește nici cum de nepotul, aflat în comă, căci așa i s-a spus, a putut să le dea medicilor numărul ei de telefon. Și nici că băiatul nu umblă cu numele și numărul bunicii lipit pe parbriz, pentru cazul că ar fi nevoie. I s-ar fi putut lua numărul din telefon? Hm… Cine are acum mașină, dar n-are un smartphone parolat, cu amprentă? Mai greu de crezut așa ceva.
Toate astea ar putea fi, la limită, scuzabile. De înțeles omenește. Dar de aici încolo urmează ceva ce numai un prost ar putea face și ne dovedește totodată că numai proștii pică în plasa escrocilor.
Ce urmează de acum e chiar un film cu proști.
Șarlatanul i-a spus femeii să depună cei 5.000 de lei într-un tomberon, i-a și indicat care anume, pe lângă un spital, de unde urma să fie ridicați de un asistent. Ce plată e aia, pentru un act medical, făcută nu direct, nu prin bancă, nu prin intermediar, ci prin tomberon? Ei bine, bătrâna a pus banii la locul indicat. Abia mai târziu și-a dat seama că a fost înșelată, când a apărut nepotul viu și nevătămat. Bine că măcar exista unul, că nu m-ar fi mirat să-și dea seama prea târziu că de fapt nici nu are nepot. Bunicuța a sunat la poliție și escrocul a fost prins după câteva zile de cercetări. Banii, desigur, s-au topit. Escrocul a susținut că nici n-au fost ridicați din tomberon de către complicele lui, vor fi fost luați cu totul de gunoieri, vărsați la groapă.
Din păcate, oricâtă educație s-ar face în mod public pentru prevenirea unor asemenea înșelăciuni, din ce în ce mai ușor de realizat cu tehnologia modernă, mereu va exista o categorie de naivi care, cum se spune, vor pune botul la vrăjeala unor nemernici. Aceștia nu vor dispărea niciodată și vor avea întotdeauna o sursă de venit bazată pe prostia altora. Prostie care, cum bine zice vorba populară, se plătește.
Nu ca să mă laud că sunt fântâna deșteptăciunii, ci doar ca să întăresc prin niște experiențe directe, ca un martor, spun că am fost de multe ori ținta escrocilor și de fiecare dată am reușit să le scap din plasă. E ușor să nu te lași păcălit, nu trebuie să faci cursuri speciale. A, dacă afli dintr-un mail scris cu greșeli că ai un unchi negru în Nigeria, care ți-a lăsat moștenire un milion de dolari, e normal să accepți repede asta, orbit de bogăție. Căci și lăcomia se plătește, nu doar prostia. Și repede trimiți banii, taxă pentru încasarea moștenirii. Sau dacă ți se spune că ai câștigat un milion de dolari la o loterie din străinătate, e normal să plătești repede taxa, tot din lăcomie, și nu te gândești că de fapt nici n-ai jucat. Eu, asta e, nu m-am lăcomit și n-am plătit. Bine, nici n- aveam de unde, sunt prea sărac ca să primesc un milion de dolari. Puteam să mă împrumut, dar n-am făcut-o. Nici prietenii mei nu sunt așa de bogați.
Metodele astea sunt așa de grosolane, încât numai proștii proștilor cad în capcană. Sunt altele, infinit mai elevate, de care mă tem cu adevărat. Oricine poate fi o țintă. Un mic moment de neatenție, de emoție, un click dat aiurea și, gata, ai pierdut ceva, fie și niște date personale (scurgere care te face și mai vulnerabil), dacă nu bani. Odată m-am înscris pe un site cu taxă, crezând că e o plată unică, dar luna următoare m-am trezit că mi s-a tras aceeași sumă de pe card. Scria asta pe site, nu era nicio escrocherie, dar eu nu citisem până la capăt. Am anulat abonamentul și gata. A doua oară sigur nu voi mai păți la fel.
Escrocii noștri proliferează și prosperă pentru că au sub ei un ocean de prostie. Doar bagă degetul în apă și un caras mușcă (adică un fraier, desigur; carasul, se știe, nu trăiește în ocean). Prostia, lăcomia, aroganța, sărăcia lucie, incultura. Astea sunt, în principal, vulnerabilitățile. Da, și incultura. Nu mă refer la o cultură de nivel academic, ci la una generală, de bază, un scut care te-ar putea apăra satisfăcător de înșelătoriile lumii moderne și, nici nu mai zic asta, un instrument care te-ar ajută la găsirea unui loc mai bun pe lume.
Poliția ne avertizează zilnic, prin comunicate ocazionale și campanii mediatice, în privința escrocheriilor prin telefon sau internet. Ce mă amuză tare, dar lăsându-mi un gust amar, e că în comunicatelea astea românii sunt sfătuiți să fie foarte atenți la gramatica textelor suspecte, în general pline de greșeli, traduse otova de vreun roboțel John. Hai să fim serioși, câți români sunt capabili azi să detecteze o greșeală gramaticală într-un text? Și mai cu seamă în viitor câți vor putea? Primesc la editură, spre publicare, cărți scrise cu piciorul, dar cu piciorul de la scaun, cu un dispreț barbar față de reguli elementare, cum ar fi acordul în gen și număr, cratima, declinarea, conjugarea. Vorbim aici de cei cu veleități literare, cu oareșce pregătire, cu pretenții cât de cât. Sub ei se află o categorie uriașă, total ruptă de gramatică, utilizând o limbă română rudimentară, uscată, schilodită, simpli utilizatori ai corzilor vocale, că tot le au în dotare. Jumătate din populația de azi a României nu înțelege ce citește și noi vrem să observe abaterile de la normele gramaticii?
Prevăd, și nu pot fi contrazis, că peste clasa proștilor și inculților (nu înseamnă chiar același lucru) se va înstăpâni o clasă de șmecherași, trăind regește din prostia altora. Lumea nu se va împărți esențial în bogați și săraci, ci doar ca efect al împărțirii primare în proști și descurcăreți. E ceea ce se întâmplă și în politică. Vin niște șmecheri, promit marea și sarea, iar prostimea îi votează. Nu văd nicio diferență între bătrâna care-și aruncă în tomberon toate economiile și alegătorul care-și aruncă în urnă toate speranțele.
De aia o ducem prost în țara asta, fiindcă nu știm gramatică. Neștiutorii de gramatică sunt agramați. Nu se pot informa corect. Cu agramații faci ce vrei. Le arăți o cratimă și o văd ca pe un șiș, se tem de ea. Și dacă se tem, pot să o și venereze ca pe zei. Dacă îi aduci la venerație, îl stăpânești, îl controlezi. În liniuța asta mică stă puterea lumii de azi ca energia colosală într-un atom.
1 comments
E dezolant numarul mare de erori gramaticale din comentariile de pe facebook, la persoane de toate varstele; e ca si cum ar fi invatat doar sa pronunte si sa scrie literele, in rest, Dumnezeu cu mila…