Zeci de adolescenți din Germania, zurbagii și clienți ai poliției antidrog, sunt reeducați în România în câteva centre înființate anume pentru ei departe de ochii lumii. (Foto: Viorel Ilișoi)
|
În munții Maramureșului, pedagogul neamț Bert Schumann testează pe câțiva adolescenți scăpați din frâu, conaționali de-ai lui, pedagogia proprie numită “bici și zahăr”. Un pupic și-un cap în gură, cum ar veni. Și se laudă că “asta metod Schumann Bert este, al meu, 80 la sută copil recuperat”. Neamțul nu vrea să spună ce l-a mânat să-și părăsească țara și să trăiască pe o coastă de munte, în sălbăticie. În urmă cu patru ani a cumpărat una dintre casele împrăștiate pe Valea Vinului, a înălțat-o cu un etaj – totul din lemn –, a tras lumină de la vecinul aflat la doi kilometri și a început să aducă din Germania adolescenți de prin casele de copii sau din familii destrămate, trăgători pe nară, să facă oameni din ei.
Bert Schumann, pedagogul cu “bici și zahăr” |
Ceva asemănător, tot așa izolat, mai există undeva pe lângă Sibiu; prin ambele centre trec anual 30 de copii. “În Germania nu există case de copii ale statului, toate sunt ale unor fundații particulare, explică dr. Cornelica Ilea, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului Maramureș. Cei care nu se adaptează programului din aceste case de copii sunt reeducați în centre din străinătate, cum ar fi la noi, în Grecia, în Mexic, în Siberia, departe de mediul care i-a corupt.”
În drum spre casa de corecție. (Foto: Anda Corlat) |
De cinci luni, de când e în Maramureș, Christina muncește ca un argat |
David și Julian, doi băieți de după blocuri, deportați în Maramureș |
Pentru 20.000 de euro pe lună, Bert Schumann a dat mașina pe căruță |
Christina se înțelege mai bine cu animalele decât cu oamenii |
Tăiatul lemnelor e o pedeapsă |
Nu am putut aplica nicio sancțiune, spune polițistul, pentru că ordonanța de urgență 194/2002 nu prevede așa ceva. Cetățenii Uniunii Europene, deci și acei copii, pot să intre în România doar cu cartea de identitate și pot sta fără nicio formalitate 90 de zile pe semestru. Nici nu pot fi expulzați decât în cazuri deosebite. Nimeni nu știe câți copii germani au intrat în țară și cât au stat și ce s-a întâmplat cu ei aici. Am luat măsura intrării în legalitate, din 14 iulie, adică le-am acordat dreptul de ședere în România pentru doi ani. Dreptul acesta poate fi prelungit, la expirare, pentru încă cinci ani.”
(Apărut în "Cotidianul", 19 ianuarie 2007, sub titlul "Cură de Maramureș pentru nemți drogați")
6 comments
Articolul meu, din 2009, înainte de a merge undercover în unul din centrele din articol: http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/tratament-de-lux-pentru-toxicomani–25961.html
ha!!!!!!!!!!!!!!!!
deci asta trebuia sa fac eu cu casele mele din Maramu, cumpărate pentru o minunată pensiune de proiecte culturale. proiectul a eşuat şi n-am ştiut cum să-l marketez ca să-l vînd mai bine…
Excelenta descriere, observatii de finete (nici nu putea fi descris mai bine: „zâmbet de protocol, artificial, parcă și l-ar fi cusut pe gură”. Zambetul asta il regasesti peste tot in Germania pana ti se intoarce stomacul….si la origini te trimit astia tot cu un zambet din asta si extrem, extrem de politicos :d ).
Problema e ca neamtu’ ala nu respecta chestiuni elementare – nici nu trebuie sa fii psiholog ca sa le stii. Le simti: se poarta cu adolescentii, tinerii aia precum cu niste animale. (Si cei care au gresit au dreptul la o sansa iar acolo nu primesc nici una. Astea sunt metode: tinuti in frig, infometati pana isi cer iertare??!!!!). In nici un caz nu poate fi dupa… hai sa le zic ‘normele germane’.
Ca de altfel, in Germania is toti plini de reguli si norme, mai ales cei de la ‘Jugendamt’ (un fel de Protectia Copilului in varianta nemteasca). Pana acolo incat privesc numai legile refuzand sa vada lucruri reale, evidente.
Atunci cum de sunt trimisi acesti tineri (totusi, minori) cu acceptul Jugendamt (e necesar!) intr-o asemenea casa a groazei? Nu disciplinezi pe nimeni cu pedepsele, nu in halul asta. Educatia germana, principiile psihologilor spun, de regula, altceva.
Chiar au fost exemple (citite in cartzi, reviste de specialitate, emisiuni despre educatia copiilor)clare: de exemplu pedeapsa de a ignora un copil intr-o colectivitate e la fel de rea (si neindicata) ca si bataia. (Erau criticate mamele nemtoaice care procedeaza asa).
In fine, ar fi multe de spus…
Concluzia e una singura: ala a primit hartiile si autorizatia de a face asa ceva fiindca e neamt (o familie de romani care sa stie bine germana, cu psiholog etc si care sa faca intr-adevar lucruri bune nu cred ca ar fi obtinut hartiile).
Cel mai probabil, familia cu pricina plateste spagi si autoritatile de acolo si acestea zic ca e totul in ordine si nu exista nereguli, iar cineva de la Jugendamt (din Germania) probbil ca nu vine in control.
Da, suma pare reala din moment ce un loc la grdinita- numai cateva ore pe zi, in Germania- e estimata la aproape 1000 de euro ptr fiecare copil.
Nu exista o buna recuperare, de orice fel, fara intelegere, dragoste.
Adica mai bune sunt metodele de la Concordia.
Nu, astia nu folosesc metode germane (ci scriu ce vor in hartii si preyinta ce vor, ca oricum nu-i controleaza nimeni) ci e doar o gaselnita de a castiga multi, multi bani investind f putin, mai nimic.
G.
Asta e puscarie fara gratii.
Stați linistiti! A ajuns la puscarie neamțu!