Fotografii de Alexandru Molovata |
Mașinile cu ajutoare au plecat înainte, altele vor veni din urma noastră. N-avem nicio grijă. Necazurile văzute la televizor sunt departe. Ce vedem noi pe geam, din fuga autocarului, nu seamănă deloc cu ce știm din presă. Parcă alunecăm pe luciul unei felicitări de Crăciun, una imensă, cât Bărăganul, cu brăduți încărcați de nea, case cu căciuli pufoase, câmpuri înțesate de turme de bivoli albi, cocoașă lângă cocoașă. Numai cadourile mai lipsesc. Și Ștefan Hrușcă. Însă după vreo oră, când o cotim din drumul principal spre comuna Glodeanu-Siliștea, o mână haină rupe ilustrata și ne aruncă pe un drum îngust, un defileu tăiat prin zăpada înaltă cât autocarul. Matahala are loc doar de două degete de-o parte și de alta.
‒ Ia hai să punem și noi mâna, își fac curaj niște femei. Ne înșirăm de la mașină până la ușa bisericii și dăm pachetele din mână în mână. Îmi fuge gândul la o secvență din „Secretul din Santa Vittoria”, când toți oamenii din sat se înșiraseră pe o distanță enormă și dădeau din mână în mână sticlele de vin, avuția lor, ca să le ascundă de nemți. De fapt, nu sutele de mii de sticle de vin erau marea lor avuție, ci solidaritatea lor. Erau toți acolo, în frunte cu primarul lor, Bombolini, interpretat de Anthony Quinn. Aici, nici pomeneală de primar. Suntem doar noi și câțiva oameni săraci dintr-un sat sărac și îmbătrânit de la marginea Bărăganului. Atât de săraci, încât beau apă din găleți pedeliste și poartă fâșuri de la liberali. Și nici vin de ascuns din calea potopului nu au. Doar multă zăpadă.
2 comments
Frumos scris. O bucata din realitate. M-ati impresionat 🙂
Bunicii mei au construit ultima casa din sat, in mijlocul campului. Nu a venit nimeni niciodata sa ii deszapezeasca: la viscol ieseau alternativ, la 1-2 ore, sa intretina cararea pana la vaci, pasari, wc, poarta (fantana), si pana la casa vecina. Vecinul la fel facea. In pod aveau saci de nuci, malai, faina, cununa de usturoi si cateva de ceapa. In beci, putina cu branza, cateva de muraturi, multi saci de cartofi, gemuri si zarzavat de ciorba la saramura, plus juma de porc la afumat (il taiau in decembrie, juma vandut/impartit la rude). Lemne mereu aveau pt 2-3 ierni.