(Fragment din romanul „Paișpe” – Capitolul 6)
În dimineața aceea, una cu vălătuci de ceață care lăsau scame reci și umede pe crengi, pe garduri, pe haine, am ieșit din bârlog cam dezbrăcat. Nu aveam îmbrăcăminte potrivită pentru iarnă. Țineam cam greu pasul cu moda. Era aproape sfârșitul lui decembrie, dar eu rămăsesem tot la colecția de toamnă. N-aveam căciulă, gecuța mea de fâș era cam descusută pe la subsuori și vântul o umfla ca pe cimpoi, bocancii aveau vedere la pavaj, puteam să culeg chiștoace cu degetele de la picioare. Dar parcă nici chiștoace nu se mai găseau ca altădată. Chiar și „Bucegi”, „Carpați” sau „Mărășești”, țigări de genocid, în care găseai, pe lângă tutun, și capete de sfoară, așchii, melană, se dădeau pe sub mână. Erau fumate până la unghii. Când am ieșit în oraș, pe la șase dimineața, arătam ca în cântecelul ăla: „Iese dracul dintr-o bortă, c-un papuc și c-o ciubotă”. Îmi era așa de frig, încât nici nu mai simțeam foamea.
Am luat-o în pas alergător spre gară. Acolo era o autoservire, deschisă de la șase, unde puteam cel puțin să mă încălzesc. Salonul nu era încălzit, ca mai toate restaurantele din Botoșani. Poate că și în alte părți prin țară era la fel, dar eu de Botoșani vorbesc fiindcă eram acolo și am văzut cu ochii mei. Caloriferele erau reci, pe geamuri rânjea gheața. Dar dacă te plimbai în lungul liniei de autoservire primeai puțină căldură de la galantarele pline cu haleală. Am făcut câteva ture dus-întors, ca să mă încălzesc pe amândouă părțile. De câteva ori chiar am cuprins în palme câte o cană de ceai, ca și cum aș fi vrut să mă autoservesc. Dar n-aveam bani nici pentru ceai. Luam doar puțină căldură. Nu puteam sta mult cu mâinile pe sobiță, că mă împingeau din spate mușteriii. Spre norocul meu, aveam în jur destui, hotărâți să mănânce. Își umpleau tăvile cu farfurii și căni mari, de inox, peste care pluteau niște norișori diafani de aburi fierbinți. Se așezau la mese și cărăbăneau potolul la tocătoare, până nu se răcea. Eu mă ațineam pe lângă ei până la masă și beneficiam din mers, termic și olfactiv, de bunătățile lor.
Șefa autoservirii, tovarășa Iliescu, făcea ea ce făcea și avea tot timpul cambuza burdușită cu de toate. Milițienii, procurorii, activiștii intrau prin spate și ieșeau crăcănați de sarsanale cu măsline, salam, brânză, cafea. Și totul mergea bine, toată lumea era mulțumită. Mereu era aglomerație la autoservire. Gara și autogara vărsau în restaurant un torent continuu de clientelă pestriță și înfometată. Se mai încălzea oleacă și de la înghesuiala aia. Mă pierdeam în mulțime și nu mă întreba nimeni ce e cu mine pe acolo.
La șapte fix, mirosind a toate felurile de mâncare, dar leșinat de foame, eram la poartă la „Textila” să-l prind pe Ticuță la intrare. Ca niciodată, paza era întărită cu miliție. Nu înțelegeam de ce erau controlați și muncitorii care intrau. Numai ăia care ieșeau din schimb ar fi putut scoate pânză înfășurată pe burtă, cum știam că se face. Se chema că „ieși cu brâul”. Mi-a fost clar că n-aveam cum să intru cu Ticuță în fabrică să-i stârpesc mâncărica de mazăre de prin borcane – că era vineri, zi de mazăre la internatul de alături. Măcar să-mi fi dat cinci lei să mănânc și să-mi iau țigări.
Se întâmpla ceva. Nu știam exact ce, fiindcă nu aveam radio, televizor, nimic. De o săptămână, de la întâmplarea cu securistul și cu Acolaboratoresei, nu prea ieșisem din casă. Stăteam într-un apartament gol, fără calorifere, fără apă și fără gaze. Aveam doar curent, tras pe direct de la tabloul de pe hol. Mă încălzeam la un reșou din BCA, cu rezistența groasă ca pasta de la pix. Când îl băgam în priză, scădea tensiunea în partea aia de oraș. Mâncam cartofi copți și beam mult ceai. Era apartamentul lui Buru, un amic de-al meu. Îl ținea nefolosit de câțiva ani. Se mai chema apartament doar pentru că era într-un bloc și avea număr pe ușă. M-a lăsat pe mine să mă adăpostesc acolo. Aproape de centru, pe Calea Națională. Dar, dacă n-avea nici de una, nici de alta, parcă era în afara lumii.
Când Ticuță a terminat poemul, în restaurant nu se mai auzea decât respirația lui. S-a așezat pe scaun, și-a prins fața în mâini și a rămas așa câteva clipe să-și revină. Puținii clienți ai hotelului rămăseseră cu furculițele în aer, cu ochii la prietenul meu. Milițienii amuțiseră și ei. Lui Mitică îi dădeau lacrimile. Și-a tras căciula pe ochi să nu-l vedem, dar o lacrimă i-a căzut pe țeava puștii și s-a scurs ca un glonte moale, transparent, în sens invers, dinspre cătare spre încărcător. Fără să-l privească, i-a spus lui Ticuță cu o voce tremurată:
După Dorel au venit la masa noastră și urechile lui Buru, apoi, imediat, Buru însuși, însoțit de câteva sticle de vin.
Istoria oficială nu va recunoaște niciodată, dar eu pot spune cu mâna pe inimă, iar prietenii mei pot să jure și ei, că primele proteste fățișe, primele strigăte împotriva lui Ceaușescu de la noi au pornit, de pe terasa restaurantului “Rapsodia”. Buru a dat tonul. După două-trei beri de căciulă și câteva gâturi zdravene de vin, pe nemâncate, ne-a dat în minte să-l întărâtăm să huiduiască. N-a zis nu, doar că nu știa ce să strige. Pentru că era o temă destul de grea pentru el, i-am sugerat soluția: “Jos Ceaușescu!”. O clipă n-a stat pe gânduri. Și-a tras haina peste cap și a strigat timid, cu gura la subsuoară:
Unii cu ochii la Teatru, alții cu ochii la Partid |
Eu și Buru am rămas încremeniți în pozițiile noastre, cu sticla între noi, ca la o probă de trasul funiei. Ne uitam muți unul la altul. Chelnerii ne-au ocolit în fugă și s-au bulucit pe terasă. Am rămas în restaurant numai eu și Buru. Mie îmi tremurau picioarele și mâinile cu sticlă cu tot. El era alb la față, speriat. Nu știu cât am stat așa. Într-un târziu, Buru s-a îndreptat de șale, s-a uitat lung la mine și mi-a spus:
– Până acum am băut cum am băut. Se chema că eram boemi. Făceam opoziție. Ne mai smulgea Ceaușescu câte o unghie cu cleștele, noi mai trăgeam o beție. Îți mai tăia editura îngerii din poezie și-i înlocuia cu fluturi, te făceai muci. Te iei de mine, tovarășe Ceaușescu, de libertatea mea? Lasă că-ți arăt eu ție: mă îmbăt! Dar de-acum împotriva cui o să mai bem? Fără frondă nu există boemă. Fiți atenți la ce vă spun, mânjilor: de acum înainte, dacă bem, n-o să mai fim decât niște bețivi și atât.
Ăla a fost botezul flegmelor, materie cu care aveam să ne întâlnim adesea în meseria noastră de ziariști, mai ales în prima parte a anului 90, până după mineriadă.
– Fraților! Ascultați-mă pe mine! – a început să strige unul la microfonul de la teatru. Să vină Curcă. Profesorul Curcă este arestat de o săptămână de Securitate. Să-l eliberăm, să fie el conducătorul nostru.
Noi n-am vrut să furăm nimic de la Partid, dar până la urmă n-am plecat cu mâna goală. Așa s-a întâmplat. Și nu pot spune că a fost un furt.
În alt dosar cules de pe jos am găsit planurile alimentării cu apă a orașului și iarăși o listă cu nume de ștabi și ștăbuleți care, în situații de urgență, săreau instantaneu din izmenele civile în pantaloni cu vipușcă și aveau grijă de apa de băut a botoșănenilor, mai exact a acelor botoșăneni care întrebuințau așa ceva. Misiunea fiecăruia era detaliată la liniuță în casetele tabelului. Numele lor nu îmi spuneau nimic. Poate Dorel să fi auzit de ei, dar nu l-am mai întrebat fiindcă toți trei eram băgați cu capetele până la umeri în dosarele strict secrete. Mă întrebam dacă responsabilii cu apa chiar s-au activat la răzmeriță și ar fi putut fi găsiți în acele momente la stația de pompare din Răchiți sau pe malul lacului de acumulare de la Bucecea, pe Siret, unde apa orașului era otrăvită jumătate de oră și potabilă în următoarea jumătate. Se tot striga asta la microfon: când așa, când așa.
Încălțările mele cu găuri în tălpi le-am plasat strategic după ușă, ca să protejăm dosarele rămase, până aveam să ne întoarcem după ele. Încălțat cu bocancii ăia noi, rezistenți și frumos mirositori, eram fericit. M-a cuprins un fel de euforie, simțeam un imbold nestăpânit de a face lucruri remarcabile. Am vrut să iau și eu un picior de scaun de pe undeva să apăr cuceririle revoluției, dar prietenii mei m-au potolit. Le mulțumesc și acum. Fiindcă datorită înțelepciunii lor am renunțat la glorie și, scotocind mai departe în fișet, m-am ales cu izmene și cămașă de corp, tot militărești, din pânză, o vestă și o pereche de mănuși.
Ochii tuturor, bulbucați de spaimă, s-au ridicat spre cer în așteptarea avioanelor inamice. Spre cinstea botoșănenilor, adică și a mea, nimeni n-a fugit. Așteptam moartea să coboare peste noi în rafale de mitralieră. Am stat, am stat, și, dacă am văzut că moartea nu mai vine, l-am luat și pe Buru cu noi și am pornit spre Parcul Tineretului, la Dorel. Dar din urmă ne-a ajuns și ne-a luat cu el un val de revoluționari plecați să caute teroriști pe clădirile din jurul pieței. Am fost împinși în sus, spre parcul Eminescu. Când am ajuns la UCA, hotelul Partidului, patru soldați cu pistoale-mitralieră încercau să-l apere pe un milițian de furia mulțimii. L-am recunoscut pe Mitică, prietenul din copilărie al lui Ticuță. Era bătut și plin de scuipați. Mulțimea urla că e terorist și voia să-l spânzure pe loc, dar soldații îl apărau. Până a ajuns la TAB-ul armatei, a mai luat câțiva pumni în cap și câteva flegme pe epoleți.
Comandantul TAB-ului, văzând că a scăpat de îndărătnicii revoluționari cu banderole, ne-a dat și pe noi jos în dreptul Maternității. Florentin a propus să intrăm, să facem niște copii, ori măcar să verificăm dacă laptele sugarilor nu fusese otrăvit, fiindcă se părea că în ziua aceea nimic nu scăpa neatins de otravă.
L-am rugat frumos să repete, ca să înregistrăm acele amenințări de care opinia publică era setoasă, și, spre surprinderea noastră, a zis că e de acord. Aveam în redacție un casetofon. Îl țineam doar așa, ca piesă de decor. Fusese bun până cu câteva zile înainte, când un coleg de-al nostru s-a îmbătat de ciudă că îi născuse nevasta al cincilea copil și a dat cu aparatul de pereți. Dar polițistul nu știa asta, așa ne-am prefăcut că îl înregistrăm; însă ‒ ce naivi eram! ‒, în loc să repete amenințările, eventual mai rar și mai apăsat, să se înțeleagă mai bine, el a început să recite paragrafele din legea care ne interzicea să deținem documentele.
A revenit a doua zi cu o somație scrisă, semnată de șeful poliției județene, și cu un procuror. Ne-a pus pe toți, câți eram atunci în redacție, să declarăm în scris de unde avem documentele pe care le publicăm în ziar și unde le ținem ascunse. Eu am scris că nu ascund nici un document nicăieri, că mi le aduce o păsărică în cioc, la fereastră, fix cu o zi înainte de a trimite ziarul la tipografie, dar oamenii legii – așa ne învățaserăm să le spunem – nu m-au crezut. Au rupt declarația și m-au pus să scriu alta.
3 comments
„M-am speriat. I-am făcut semn să tacă și i-am arătat scrumiera și vaza cu flori. Știam toți trei că erau microfoane ascunse. La “Rapsodia”, unde se cazau toți străinii, găseai microfoane și în mâncare. Multe măsele a rupt Securitatea fără să dea cu pumnul.”
Tizule cred ca ceea ce scrii este fictiune la misteaux ca sa dea bine la cititor,nu-i asa?De unde carici microfoane la Rapsodia?Poate doar microfoanele lautarilor si nici alea nu mergeau bine.Ti-o spune unul harshait in Rapsodica,Mula pre numele lui daca ai auzit de el.Securitatea era prezenta la Rapsodia prin reprezentantul ei de seama,locotenentul Colombo,pe care domnul Mula l-a cam altoit putin intr-o seara.