De Paște, copiii au parte de cea mai mare mămăligă |
Lumea se termină în satul Tudor Vladimirescu, cunoscut și sub vechiul nume: Valea Glodului. Ajungi acolo din Botoșani, trecând prin comuna Albești, și mai departe nu ai unde te duce. Fiindcă nu există drumuri. Niște domni de la București au respins proiectul de finanțare a drumului care leagă satul de comuna Albești. Ar fi costat 70.000 de euro. “Fără drumul ăsta noi nu facem parte din lume”, spune Carmen Luchian, “doamna de biologie”.
Copiii din Valea Glodului învață de mici secretele celui mai de preț bun al gospodăriei: căruța (Fotografii de Viorel Ilișoi) |
Omul muncește pe brânci, dar sărăcia nu se lasă alungată din ogradă. “Lumea s-a înmulțit – zice el, uitându-se mirat la copilul de 5 luni, poate de 3, pe care îl ține în brațe –, pământul e puțin și, dacă-l lucrăm cu calul și cu sapa, mare lucru nu scoatem. Nimeni nu se uită la noi. Creștem așa, ca buruienile, cu ce dă Dumnezeu.”
De fusta femeii atârnă un ciucure de copii gătiți cu haine de la ajutoare. Îi ține pe toți din ce dă un hectar de pământ, lucrat cu sapa, și din unsprezece alocații. În rest, cum ar zice Vasile, cresc așa, ca buruienile pe lângă casă, parcă din nimic și nu prea mult băgați în seamă.
Maria Păduraru |
Părintele Dragoș Lupașcu știe că puțini dintre enoriașii lui se îndură să-și rupă de la gură zece mii de lei. Muncesc ei cum muncesc, dar nimic nu se alege de munca lor. Satul fusese propus pentru demolare, dar a venit revoluția și a scăpat de buldozerele lui Ceaușescu. Mai mult de jumătate din oameni au trecut la penticostali, fiindcă primeau din America pachete cu portocale și ulei. Mulți ani, biserica nu se descuia decât la botezuri și la înmormântări în rândul ortodocșilor. Care, de șase ani, de când a venit părintele Dragoș, s-au mai înmulțit: 140 de familii. La biserică, în noaptea de Înviere, au venit vreo 50 de inși, mai mult copii și bătrâni. Mulți s-au împotmolit la crâșma de peste drum, unde agheasma se ia cu cinzeaca și se plătește ori cu bani din alocațiile copiilor, ori cu grâu sau păpușoi.
Dragoș Lupașcu, preot
3 comments
Mai sunt si alţi care au olec’ de ştaif şi nu au pe masă toate cele 4 elemente constitutive de baza ale unui Paşte adevarat: oua,miel(cu toate derivatele lui),cozonac si/sau sarmale.
Baboo
http://www.mesterucasei.com
Domnule Ilisoi,in ce an ati facut reportajul? Ati scris o multime de neadevaruri.De ce n-ati facut o imagine reala a Tudorenilor,de ce nu ati pozat casele ce le au Tudorenii?De ce nu ati pozat biserica penticostala?De ce nu incercati intr-o zi cand au ei program la biserica ?
Ati scris minciuni comuniste. 🙁
2004. E dreptul dv. să credeți că sunt minciuni cele văzute cu ochii mei și prea bine știute. Cât despre imaginea satului, angajați o firmă de PR sau ceva, dacă sunteți interesat(ă). Comuniste sunt luările de poziție sub anonimat.