Părintele Costel Vânătoru este un preot aparte: când nu slujeşte în casa Domnului, el conduce o staţiune de cercetări legumicole, printre ultimele trei din țară, chinuindu-se s-o ridice din ruină și s-o apere de rechinii imobiliari. Are 42 de ani, este preot, iconom stavrofor la Episcopia Buzăului şi Vrancei, inginer agronom şi doctor în horticultură, cercetător ştiinţific principal. Crede și cercetează.
(Fotografii de Dragoș Toader) |
– Dar mă tem că e prea târziu. Poate ar trebui numiţi preoţi în funcţiile importante, măcar ei n-ar mai fura atât, spune, fără să glumească, inginerul mecanic Constantin Vlad, meșterind la unul dintre ultimele tractoare ale stațiunii.
Biroul de la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicolă (SCDL) Buzău e rece ca o chilie de pustnic. Să mai fie şi căldură în clădire, asta ar fi cu adevărat minune dumnezeiască acum, când datoriile la stat au ajuns la 18 miliarde de lei vechi, şi tot cresc, pământurile staţiunii se împuţinează, utilajele se rup în bucăţi, clădirile se mută şi ele una după alta în curtea altora, când nu intră în pământ, ruinându-se, cercetătorii pleacă, iar cei rămaşi nu-şi mai primesc salariul. Părintele director știe că unde şi-au băgat prostia şi lăcomia cozile de drac nici rugăciunea nu ajută, nici strigătele lui disperate către toţi sfinţii surzi de pe scara administraţiei, de la primar până la preşedinte.
Nu aşa visa el viitorul staţiunii de cercetare când a păşit prima oară acolo, ca muncitor cu braţele. Venea de la țară, un băiat necăjit, cu brațele călite la sapă și la coasă. Căra gunoi, săpa şanţuri, plivea buruienile din sere, încărca saci şi în tot acest timp visa că, învăţând, într-o zi va ajunge să lucreze într-un laborator, la cercetare. Însă niciodată nu s-a gândit că va ajunge chiar director și că va avea nenorocul ca tocmai atunci staţiunea să moară, iar el să fie acela care o va duce pe ultimul drum.
Biroul friguros şi cu mobilier străvechi, jupuit, crăpat, înnegrit, care scârţâie şi geme la fiecare atingere, la fiecare pas, e înseninat doar de luciul diplomelor obţinute de cercetătorii stațiunii de-a lungul timpului şi de o pianină nemţească la care, de când a devenit director, Costel Vânătoru învață singur să cânte. Şi-a scris notele cu carioca pe clape, do, re, mi, semn că şi-a luat în serios şedinţele autodidacte de muzică.
De mic a avut, povestește el, în şagă, o dilemă mai așa, cumva stendhaliană, o zbatere între verde şi negru: între agricultură şi preoţie. A putut să le împace pe amândouă. Preotul şi cercetătorul științific se înțeleg de minune. Cercetătorul, creatorul unor noi soiuri de plante, nu simte că prin asta intervine în lucrarea lui Dumnezeu, că ar schimba-o în vreun fel. Pentru că, zice părintele director, Dumnezeu i-a lăsat omului privilegiul de a-i cunoaşte lucrarea. Iar pe de altă parte, el nici n-a operat mutaţii genetice în plante, nici nu poate fi vorba de așa ceva la Buzău, n-a stricat lucrarea divină, ci a obţinut soiuri noi prin selecţie, a perpetuat de la o plantă la alta doar caracteristicile pe care a vrut el să le păstreze. Așa că nu e niciun conflict între credință și cercetare. De altfel, chiar Gregor Mendel, părintele geneticii, era un slujitor al Domnului, călugăr într-o mănăstire augustiniană din Cehia.
Părintele Costel Vânătoru a creat şase noi soiuri de legume şi doi hibrizi, iar alte trei soiuri sunt la omologare. Le-a botezat cu nume dragi lui, din familie. Roşia Kristin, la care ţine cel mai mult, poartă numele soţiei. Când stăteau împreună la căminul de nefamilişti, soţia îngrijea de borcanele lui cu plante, le punea la soare şi le uda după orarul prescris, le păzea de insecte, dar mai ales le desena cu mare acurateţe, ca să poată urmări schimbările de la un an la altul, fiindcă n-aveau un aparat de fotografiat. Şi pentru munca aceasta migăloasă i s-a dedicat roşia cea mai reuşită. Roşia Kristin e roşie-roşie, miroase a roşie cum miroseau roşiile cândva, e mare cât pumnul, cărnoasă, când o muşti nu face fleoşc şi are gust de roşie, nu e doar ceva rece şi ud ca roşiile din supermarket.
Sămânţa legumelor adevărate create de Costel Vânătoru costă vreo două miliarde de lei vechi un kilogram şi se vinde fir cu fir sau la gram. Cultivatorii din bazinul legumicol Buzău, şi nu numai, preferă sămânţa ieftină şi proastă din pliculeţe colorate, venită din străinătate, din care ies acele legume doar cu forma şi cu numele de legume, pe care le găsim în pieţe.
Ceapa de Buzău, cea mai răspândită în ţară, sau varza de Buzău (obţinută în 1957), acea varză cu nervuri fine, numai bună pentru sarmale, precum şi alte zeci de soiuri de legume, ar dispărea dacă staţiunile de cercetare n-ar mai păstra puritatea soiurilor şi nu le-ar perpetua şi îmbunătăţi de la un an la altul. Şi nu mai sunt decât trei în ţară și toate trei pe ducă. Ba chiar stațiunea din Buzău, atât de grav lovită, e cea mai puternică dintre ele.
Numele cercetătorului Costel Vânătoru mai apare şi în dreptul primelor două soiuri de cicoare omologate în România. Şi tot el, preoul, a creat şi a brevetat singurul soi de busuioc alimentar de la noi, deosebit de cel cu care du cu agheasmă. Ca să mai omologheze alte soiuri, el sau ceilalţi cercetători din Buzău, nu se mai poate: procedura costă enorm, iar SCDL nu mai are niciun ban pentru asta. N-are nici pentru zugrăvit.
Virusul care omoară cercetarea legumicolă la Buzău, dar și în alte centre, este chiar elementul ei principal: pământul.
– De aici i se va trage moartea, spune cu amărăciune directorul Vânătoru.
Staţiunea a avut 419 hectare. A mai rămas cu 65 şi nici pe acestea nu stă bine, încă mai trag unii de ele. Pe celelalte terenuri ale staţiunii, aflate toate la marginea orașului, se înalţă acum cartiere de vile şi hipermarketuri. Samsarii imobiliari au tot ronţăit de pe margini şi acum s-au întâlnit la mijlocul suprafeţei, unde clădirea cu birouri şi laboratoare de cercetare încă mai rezistă ca o redută asediată. Pământul din jur, deşi n-a fost revendicat de niciun proprietar, a fost luat bucată cu bucată prin hotărâri de guvern, prin decizii ale comisiei locale de fond funciar, ale prefecturii sau ale primăriei şi date cui trebuie. De exemplu, printr-o decizie a Consiliului Local, s-a luat pământ de la SCDL pentru refacerea imaşului municipiului Buzău. Avea nevoie Buzăul de imaș. Pe locul acela nu se vede acum nici un bou la păscut, ci numai vile.
Pământul staţiunii e întins pe malul drept al Buzăului, la loc de vile şi palate. La un milion de euro hectarul, era greu să scape neatins. Cu cât a mai rămas acum, staţiunea nu mai poate subzista din vânzarea recoltei și a semințelor selecționate. Este o instituţie de stat, dar nebugetară. Statul nu dă niciun leu. Ba dimpotrivă, statul i-a luat pământul şi i-a vândut clădirile cu executor judecătoresc când staţiunea a rămas datoare la stat.
Inginerul Constantin Vlad povesteşte că nu demult a venit un american interesat să investească în obţinerea unor soiuri de tomate şi n-a putut înţelege cum statul e dator la stat şi îşi vinde singur clădirile ca să îşi acopere gaura. Nedumerit şi suspicios, investitorul a gustat o roşie, a lăudat-o cu gura plină, a mai luat vreo două în diplomat şi dus a fost.
Cercetătoarea Floarea Burnichi, doctor în biologie, e bucuroasă că încă mai are unde să-şi ţină aparatura şi recipientele cu substanţe. Printre ele, şi o sticlă de agheasmă de la ultima liturghie a părintelui director. Crede că îi aduce noroc, ca o apără de rele. Laboratorul ei se află în clădirea principală, singura care a scăpat de executările silite. Dar şi de la aceasta a fost luat ultimul etaj şi dat către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), care l-a abandonat, şi s-a distrus tot, apa se scurge prin acoperiș şi mănâncă încet-încet toată zidăria.
– Ca dotare, spune Floarea Burnichi, iată acest banal storcător de fructe pentru obţinerea masei uscate din legume: a trebuit să-l aduc de acasă. Am câştigat proiecte finanţate de Banca Mondială, pe partea ştiinţifică, dar ne-au fost retrase pentru că nu dispunem de dotări moderne.
Din 250 de angajaţi, SCDL a mai rămas cu 90, de la paznic la director. Dintre care numai 10 cercetători. Oameni cu doctorate, cu cărţi publicate, creatori de soiuri noi, plătiţi cu cel mult 1.500 de lei (atât ia directorul, cu tot cu sporuri). Mai puţin decât valoarea unui gram de sămânţă de hibrizi creaţi de ei la Buzău.
16 comments
Asemenea oameni nu apar la televiziuni,acesti oameni nu dau bine pe sticla,probabil doamna cercetatoare nu are silicon in buze, acesti oameni nu fac rating la tv, invitam pitipoance gen Cruduta, Sinziana Buruiana,Tonciu si multe alte inculte,asa lasam deoparte oameni deosebiti care au ceva de spus.Silvia
La gramatica nu este departe de Cruduta
Cu doctori contrafacuti ca Viorel Ponta nu avem cum sa mergem decat ca racul …..
Superb portretul unui om, superba descriere a unei stari de fapt. Felicitari, Viorel!
Ce facem, ne uitam asa cum moare toata tara? D-nul Iliesoi face ceva, spune si arata cu degetul, dar noi, cititorii, romanii pentru care scrie, noi CE FACEM?
Ilisoi il cheama pe domnul.
Adica Ili si nu Ilie.
Imi vine sa plang domnilor! De cati au furat prin Statiunea asta nu zice nimeni din pacate, asa ca de ce sa ne mai vaitam, noi am facut Romania cum este, noi suntem parte din aceasta Romanie
Castigatoare este Coana Leana Academiciana. In societatea asta cu susul in jos, se poate orice. Sa iei diplome fara sa dai pe la facultate, sa iei bacul cu 5 pe linie si apoi sa ajungi si academician, super!, trist de fapt. Poti sa insiri pe la Tv minciuni cu carul, este tara tuturor posibilitatilor, o societate bolnava care unora le-a picat la fix, ca o haina pe masura. Ce fericita ar fi Coana Leana Academiciana, trist, dar este castigatoare, din pacate
Directorul Statiunii de Cercetare nu este domnul acesta caruia ii faceti portretul cu atata generozitate, dar poate o conduce cum spune dansul si se chinuieşte s-o apere de rechinii imobiliari, asta e de bine NU? sper sa rauseasca caci are dupa cum ne informati un parcurs plin de rausite
„Sunt cinci soiuri de roşii de la SCDL Buzău pentru care am organizat degustări, cu scopul de a alege, într-o primă fază, unul. Ulterior, vom alege un producător cu care să încheiem un contract de achiziţii pentru toată producţia din acest soi. Sperăm că în sezonul 2017 să avem aceste roşii la raft, iar dacă proiectul va avea succes, dorim să continuăm şi cu alte legume” au declarat reprezentanţi ai Lidl, care susţin că scopul acestui proiect este de a avea mai multe produse româneşti „cu tradiţie” în „Piaţa Lidl”.
http://www.economica.net/rosiile-din-seminte-romanesti-create-in-anii-80-ar-putea-ajunge-pe-rafturile-retailerului-german-lidl_123553.html#ixzz4HEnGbYEK
„Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău va fi reorganizată, ca urmare a unei hotărâri de guvern adoptată în ședința de astăzi a Executivului, astfel încât munca extraordinară pe care cercetătorii buzoieni o fac de zeci de ani să poată să continue și să contribuie pe mai departe la dezvoltarea legumiculturii românești”
–
https://www.agerpres.ro/politica/2017/07/27/ciolacu-statiunea-de-cercetare-dezvoltare-pentru-legumicultura-buzau-va-fi-reorganizata-17-13-03
https://www.agerpres.ro/social/2018/08/22/buzau-studiu-despre-tomatele-romanesti-premiat-la-congresul-international-de-horticultura-de-la-istanbul–163862
Bună ziua ! Aș dori semnțe de pepene de iarnă. Doamne-ajută !
Lucian Tufa
Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău – SCDL Buzău
Str. Mesteacanului Nr. 23
Buzău
Jud. Buzău
Cod 120024
Secția de Marketing (pentru preluare comenzi de semințe și răsaduri timpurii și de câmp)
Telefoane:
0722 630 583 ;
0736 630 639 ;
0372 913 631
E-mail: scdl_marketing@yahoo.com
Secția de Condiționare și Ambalarea Semințelor (pentru solicitarea de informatii în cazul unor comenzi de cantități mari de semințe)
Telefon:
0737 507 966