Avem la Iași, printre atâtea lucruri minunate din aria culturală, un festival de muzică clasică, independent, cum nu s-a mai văzut: Classix Festival, născut în pandemie, crescut armonios – că doar e vorba de muzică – și ajuns acum la a patra ediție. Încă un argument pe care și-l adaugă Iașul în susținerea posturii sale de capitală culturală a României (pe cea de capitală europeană a pierdut-o pe nedrept în favoarea Timișoarei).
Edițiile anterioare (2020-2022) au adus la Iași 110 artiști naționali și internaționali, aplaudați de 8500 de spectatori în sălile de spectacol și urmăriți online de alți 130.000. Înseamnă deja mult pentru o artă cu un public subțire, elitist, și va însemna și mai mult după această ediție, pentru că se întrevede o creștere de la an la an. Ca să crească, festivalul își propune să apropie muzica clasică de un public cât mai larg (nu doar de melomani, obișnuiți ai sălilor de concerte). Ideea de concert e redefinită, adaptată la publicul zilelor noastre, astfel încât să-i atragă pe pasionați, dar și, deopotrivă, pe curioși, pe căutătorii de frumos, pe cei care dintr-un motiv sau altul n-au îndrăznit să intre în uzanțele spectacolului clasic (adevărul e că astăzi nu se mai uită nimeni urât dacă vii la ateneu sau la teatru în blugi și tricou, în loc de smoching sau costum și cravată). Muzica și artele plastice, în aranjamente moderne, sunt puse să se potențeze reciproc.
Între 26 februarie și 4 martie vor avea loc la Iași 8 concerte, la care sunt așteptați 4.500 de spectatori (mai mult de jumătate din totalul celor prezenți la toate edițiile anterioare), plus alți 1000 de participanți la manifestările conexe: masterclass-uri, workshop-uri, panel-uri și dezbateri, proiecții de film și vernisaje.
Primul concert, pe care sper să-l prind, fiind prin zonă în acea perioadă, este Natura Viva, pe 26 februarie 2023, ora 19:30, la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, din Iași. Se cântă „Anotimpurile” lui Vivaldi (cine nu le îndrăgește?) cu Hyeyoon Park (vioară) și Orchestra de cameră a Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iași, sub bagheta lui Vlad Vizireanu (merită văzut dirijând chiar dacă n-ar avea o orchestră în față).
Iată și celelalte concerte, cu toate informațiile de care aveți nevoie (click pe titluri):
BALKAN SPIRIT, 27 februarie – ora 19:00
ROMANTIC RENDEZ-VOUS, 28 februarie – ora 19.00
INNUENDO, 1 martie – ora 19:00
MYSTIC TALES, 2 martie – ora 19.00
THE PAST PRESENTS THE FUTURE, 3 martie – ora 19.00
LONG STORY SHORT, 4 martie – ora 16:30
IMAGINARIUM, 4 martie – ora 20:00
Secțiunea Classix in Focus cuprinde numeroase dezbateri publice și expoziții de artă. De la expoziția „Gustav Klimt. Precursor al modernității” n-aș vrea să lipsesc și sunt sigur că nimeni n-ar vrea, nici măcar promotorii boicotului total împotriva Austriei. Dezbaterile au o tematică atât de largă, că mi-e greu să aleg. Sunt multe și intersante, e clar că nu poate participa nimeni la toate, așa că e bine să vă faci dinainte o selecție și un program. Formatul discuțiilor, cu invitați de marcă, cu teme de interes, îmi amintește de întâlnirile cu publicul de la FILIT, alt mare festival care dă însemnătate culturală Iașului.
Tot ce vă intersează găsiți în detaliu pe site-ul festivalului, foarte bine făcut, ușor de frunzărit, frumos aranjat.
Concertele se transmit și online, dar nu ratați ocazia să le vedeți pe viu. Oricât de avansați am fi, tehnologic, când e vorba de muzică nimic nu se compară cu sunetul real, din sală, cu trăirea aceea, o știți voi, când muzica vă intră direct în suflet. Biletele la concerte sunt ieftine, se poate face și abonament pentru toate, iar la anumite manifestări din festival se poate intra gratis.
Ne vedem la Iași, ne bucurăm împreună că avem un mare festival de muzică. Putem să ne și lăudăm, că avem cu ce.